Yunanistan Eğitim Ve Öğrenci Vizesi
Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerde yaşayan öğrencilere Yunanistan’daki birçok eğitim programı ücretsizdir. AB üyesi olmayan diğer uluslararası öğrencilere Yunanistan Eğitim ve Öğrenci Vizesi ile yılda ortalama 16.000 Euro karşılığında sunulur. Yunanistan’da öğrenim görmek isteyen AB ülkelerinden diğer öğrenciler, Yunanistan eğitim vizesi almak zorundadır.
Yabancı uyruklu olan öğrencilerin Yunanistan’da okula devam edebilmesi için, not ortalamalarına bakılır. Fakat YÖK tarafından getirilen yeni düzenlemelere göre öğrencilerin denklik alması için aynı zamanda Türkiye’de de ilgili bölümü okumaya hak kazanması gerekir, bazı kaynaklara göre, özel ya da devlet üniversitesini kazanmış olmak yeterli görülmektedir ancak yine de son duruma ve güncel şartlara ilişkin YÖK’ten bilgi alınması en doğrusudur.
Yunanistan Eğitim ve Öğrenci Vizesi Hakkında Detaylı Bilgiler
Yunanistan’da hem normal hem de teknik olmak üzere toplam 24 adet üniversite yer almaktadır. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi üniversite eğitimleri en az 4 yıl süre devam eder. Yunanca dilinin bilinmemesi ve eğitim alınacak olan bölümün eğitim dilinin Yunanca olması durumunda, 1 sene de Yunanca dili için eğitimi alınması zorunlu tutulmuştur.
Yunanistan’daki bütün üniversite kurumları devlete bağlıdır ve bu nedenle, eğitim süresi boyunca tüm maddi masraflar (Kitaplar ile yemekhane masrafları da dahil olmak üzere) devlet desteği tarafından karşılanır. Öğrencilik süresi boyunca, bütün devlet hastanelerinden de ücretsiz şekilde faydalanma olanağı sunulur.
Yunanistan’daki üniversite ücretlerinin ortalaması yaklaşık 1000 Euro olarak bilinir. Devlet yurdunda ikamet etmekte olan öğrencilerin yemek masrafları da devlet tarafından karşılanır. Özel yurtta kalınması durumunda ise, yarı ücreti devlet tarafından ödenirken, her ders başına 2. kitabın ücretsiz şekilde alınması sağlanır.
Yunanistan Eğitim ve Öğrenci Vizesi ile Yunanistan’da eğitim görebilmek için, Türkiye’de okunması hedeflenen aynı bölümü kazanmak gerekmektedir. Yunanistan’da yer alan üniversitelerin tümü, öğrenciden okumayı hedeflediği bölümü kazanmasını ve bunu belge ile kanıtlamasını bekliyor. Fakat bazı üniversiteler ise, yerleşeceği fakülteyi yeterli sayabiliyor. Örnek vermek gerekirse: Ekonomi bölümünü kazanan öğrenciler, işletme bölümünü tercih ederek Yunanistan’da eğitim görebiliyor. Bu aşamada lisede alınan dersler de önemlidir. Yalnızca sözel dersleri almış olan öğrencilerin matematik kökenli işletme, finans gibi bölümleri tercih etmesi, sorun yaşatabiliyor. Yunanistan öğrenci vizesi işlemlerinde de bu durum sorun oluşturabiliyor.
Yunanca Hazırlık Eğitimi
Yunanistan Erasmus Öğrenci Vizesi ile Yunanistan’da eğitim görmeyi düşünen ve Yunanca dilini henüz bilmeyen yabancı öğrenciler adına bazı üniversitelerde, yıllık yaklaşık bin Euro karşılığında hazırlık dil kursları açılır. Ancak ilk önce öğrencinin Yunanca bilgisine dair test edilmesi gerekir ve bu nedenle belirli bir tarihte öğrenciler sınava alınır.
Kurslar günde 4 saat sürer ve haftada toplam 5 gün verilir. Kurs kayıtları genelde eylül ayı içerisinde yapılır. Kurs sona erdiğinde, seviye tespiti için sınavlar yapılır ve başarı elde edilirse, öğrencilere başarı sertifikası verilir. İlgili fakültelere giderek kayıt yaptırabilmeleri için bu sertifikaların mutlaka temin edilmesi gerekir.
Yunanca dilinin sınavlarını başarıyla geçen öğrenciler, kazandığı bölümden kayıt yaptırdığı lisans eğitimine devam edebilir. Dil sınıfını geçmeyi başaramayan öğrenciler ise, 1 sene daha hazırlık okuma hakkına sahiptir. Avrupa Birliği vatandaşı olmayan öğrenciler, oturma belgesi ile beraber part time çalışma iznini de almakla yükümlüdür. Mezun olan öğrenciler, bir iş teklifi aldığı takdirde çalışma iznini de direkt alır.
Yunanistan’da geçerli olan İngilizce master programlarının da mevcut olduğu bilinir. Üniversiteler master programları için bizzat kendisi sınav düzenler. Master yapabilmek için akademik başarı puanı ile birlikte, dil yeterliliği de aranır.
Yüksek lisans diploması tam bir sene içerisinde alınabilirken, master programını başarıyla tamamlamak ve diploma almak için toplamda 2 sene gereklidir. Bu süreçte ilgili derslerin tümünden geçilmesi şartı aranır.
Yunanistan’da Konaklama İmkanları
Yunanistan içerisinde Master haricinde bütün lisans programları ücretsiz olarak alınabilir. Üniversiteler içerisinde yeterli konaklama yeri olmadığı için daha çok özel yurtlarda konaklama tercih edilecektir. Özel yurtların ücretinin yarısını devlet desteği karşılar. Ev kiralamayı planlayan öğrenciler için; aylık ücretler yaklaşık 200 – 300 Euro arasındadır.
Oda kiralamayı düşünen öğrenciler için; oda başına 120-140€ ödeme gerekir. Fiyatlar Atina ve Selanik arasında değişiklik gösterebilir. Türkiye’den Yunanistan’a eğitim görme amacıyla gitmekte olan öğrencilerin daha çok Atina ile Selanik şehirlerini tercih ettiği bilinmektedir.
Selanik’te Üniversite Eğitimi
1925 senesinde kurulmuş olan Selanik Aristotle Üniversitesi, kurulmasından bu yana kendisini çok geliştirmiş ve Yunanistan’ın en kapsamlı okullarından birisi haline gelmiştir.
Yunanistan Selanik Üniversitesinde Yer Alan Fakülteler
- Felsefe Fakültesi
- Fen Bilimleri Fakültesi
- Hukuk Ekonomi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi
- Ziraat Fakültesi
- Orman ve Doğal Çevre Fakültesi
- Veterinerlik Fakültesi
- Tıp Fakültesi
- Diş Hekimliği Fakültesi
- Mühendislik Fakültesi
- Güzel Sanatlar Fakültesi
- Eğitim Fakültesi
Diğer Bölümler
- Eczacılık
- Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri
- Beden eğitimi ve Spor Bilimleri ( Serres )
- Gazetecilik ve Medya Çalışmaları
Atina Ekonomi ve İşletme Üniversitesi
1920 senesinde kurulmuştur ve İktisat, Bilişim, İşletme, İstatistik, Muhasebe, Pazarlama ve Finans alanlarında oldukça başarılı eğitimler vermektedir. Avrupa Birliği vatandaşı olmayan her bireyin Yunanistan’da eğitim görebilmesi için vize alması şartı aranır.
Yunanistan Eğitim ve Öğrenci Vizesi Nedir?
Yunanistan Öğrenci Vizesi adı ile de bilinmektedir. Eğitim amacıyla gitmek isteyen öğrencilerin almakla yükümlü olduğu vize türüdür.
Yunanistan Eğitim ve Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Olan Belgeler
- Vize işlemi için gerekli olan resmi takip belgesi (Eksiksiz bilgilerle doldurulmalı, bizzat başvuru sahibi tarafından imzalanması ihmal edilmemelidir. İmzasız belgeler geçerli olmaz.)
- Pasaport (10 seneden eski olan pasaportlar başvuru esnasında kabul edilmez.)
- Güncel bir zamanda çekilmiş olan 2 adet biyometrik fotoğraf (Kesinlikle rötuş içermemelidir.)
- Nüfuz cüzdanının arkalı önlü bir adet fotokopisi
- Okuldan, yeni tarihi ile birlikte güncel şekilde alınmış 1 adet öğrenci belgesi
- Yunanistan Başkonsolosluğu’na iletilmek üzere, seyahat tarihleri ve seyahat masraflarının kim tarafından karşılanacağını kanıtlayan, Türkçe dili ile hazırlanmış ve imzalanmış dilekçe
- Başvuru sahibinin 18 yaşından küçük olması durumunda ise anne ve babanın onayını gösteren, Yunanistan seyahati için de gerekli olan 1 adet imzalı muvafakatname
- Anne ve babaya ait görünen iş belgelerinin imzalı fotokopisi, güncel bakiyeyi gösteren hesap cüzdanları, eğer varsa mal ve mülklere ait tapu bilgileri.
- Anne ya da babanın geçerli görünen ya da eskiden alınmış olan Yunanistan vizesi belgeleri, birer adet fotokopileri ile birlikte gönderilmeli ve imzalanmalıdır.
- Tam vukuatlı bir adet nüfus kayıt örneği (Nüfus müdürlüğünden alınabilir.)
- Seyahat için resmi sağlık sigortası (Vize süresini tamamen kapsayacak şekilde temin edilmelidir.)
- Otobüs biletleri, uçakla gidilmesi halinde uçak bileti bilgileri ya da kendi aracıyla gidecek olan kişilere ait araç ruhsat fotokopileri gönderilmelidir. Yeşil araç sigortası da yaptırılmalı ve kanıtlayıcı belgeler eklenmelidir.
- Yunanistan eğitim vizesi için gereken harç ödemelerinin belgeleri. Ödemeler belirlenen tarihte gerçekleştirilmeli ve aksatılmamalıdır. Aksi takdirde, vize başvurusu reddedilebilir.
- Yunanistan Başkonsolosluğu, gerekli gördüğü takdirde, vize başvurusunda bulunan öğrenciler ile mülakat yapabilir. Bu mülakatlar için belirlenen tarih ve saatlere mutlaka uyulmalıdır
Yunanistan Eğitim ve Öğrenci Vizesi S.S.S
Yunanistan Eğitim ve Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Yunanistan Eğitim ve Öğrenci vizesi temel evrakları şunlardır: Pasaport renkli fotokopileri ve eski Schengen vize fotokopileri Resmi kimlik belgesi fotokopileri İki adet biyometrik fotoğraf Gelir ve banka hesap özeti belgeleri Nüfus kayıt örneği Seyahat sağlık sigortası Otel-konaklama ve ulaşım rezervasyon belgeleri Yunanistan'daki eğitim kurumu tarafından hazırlanan davetiye, Öğrenci kimlik belgelerinin fotokopileri, transkriptler
Yunanistan Eğitim ve Öğrenci Vizesi Ne Kadar?
Kısa süreli Yunanistan Eğitim ve Öğrenci vize konsolosluk harç ücreti 80 Euro'dur. 30 Euro vize başvuru merkezi hizmet bedeli ve 30 Euro danışmanlık ücreti alınmaktadır. Toplam ödenecek bedel 140 Euro'dur, bunun yanında ek hizmetler için ayrıca ücretlendirme yapılır.
Yunanistan vizesi randevu sayfamızı ziyaret ediniz.